SYJUNTA & KAFFEREP

Syjunta

Vardagligt uttryck för en grupp, oftast kvinnor, som ägnar sig åt textilt hantverk.

Kafferep

Social sammankomst där det bjuds på kaffe och 7 sorters kakor.

Syjunta och kafferep var tillfällen där kvinnor kunde umgås, samtala, skratta, gråta, skvallra och hitta styrka hos varandra. Men också tillfälle där hantverket stod i centrum – sticka, virka, brodera och baka. Då handlade det ofta om ett konkret behov, en mössa till barnen, en grytlapp till köket eller kanske en broderad kudde till present. Men idag när vi enkelt och billigt kan köpa en ny mössa eller grytlapp så får handarbetet en annan mening. Samtidigt som det är en fantastisk känsla att med sina egna händer kunna skapa något, så är hantverk också ett tillfälle till en stunds lugn och ro – återhämtning.

Med min butik hoppas jag kunna inspirera till fler syjuntor och mer kafferep. Brygg en kopp kaffe (te går såklart också jättebra) ta en liten, eller stor kaka och låt dig inspireras!

Garnerna som jag har valt till min butik är de garner jag själv älskar att sticka med. I mina egna stickprojekt har jag ofta investerat många timmar, och om det är en gåva till någon jag tycker om – även mycket kärlek och omtanke. Då vill jag inte ha något annat än de bästa och vackraste garnerna på mina stickor. Och för mig är det utan tvekan garn av fårull. Ull från får är ju ett 100% förnybart material och har många fantastiska egenskaper som industriellt producerade material inte kan mäta sig med, Det är till exempel både självrengörande och fuktabsorberande. Och inte minst, fårens ull är otroligt vacker.

Garnerna i min butik kommer alla från småskaliga producenter, som drivs av en kärlek till det lokala hantverket. Producenterna har full insyn i hela processen, från får till nystan – vilket garanterar ett garn med mycket hög kvalitet.

Jag har också valt garner som ofta stickas med lite tunnare stickor och ibland tar därför projekten också lite längre tid. Det är en medveten motaktion till allt som snabbt ska bli färdigt. Det finns nämligen en tjusning i långsamheten, att det får lov att ta tid och att inte alltid behöva vara effektiv.

Så, ta en påtår en kaka till och känn glädjen i handarbetet.

Välkommen till Syjunta & Kafferep

Kerstin